Näin luot tauluseinäsi

Olemme koonneet tänne käytännön vinkkejä siihen, kuinka luot oman tauluseinäsi helpoimmin

Onko aikeissasi mahdollisesti luoda tauluseinä? Siistiä, toteamme me, jotka tykkäämme sisällyttää sisustukseemme taulut ja valokuvakehykset. Tiedämme, miten suuren eron oikealle paikalle sijoitettu taulu voi tuoda huoneeseen ja koko sen ilmeeseen. Tauluseinän avulla sinulla on lisäksi mahdollisuus esitellä kuviasi ja taulujasi enemmänkin – yhdessä ja samassa paikassa!

Meillä on tapana sanoa, ettei tauluseinän luomisessa ole olemassa mitään sääntöjä, vaan omat maku ja mieltymykset asettavat ainoat pelisäännöt. Ja niinhän sen kuuluu tietysti ollakin! Olemme kaikki erilaisia ja meitä kiinnostavat erilaiset asiat, joten tässäkin asiassa henkilökohtaisten mieltymysten tulee olla ratkaisevassa asemassa. Tauluseinän luomista ei suinkaan hidasta se, että on olemassa pari linjausta, joihin voit tutustua ja joista voit ottaa hyödyn irti. Olemme koonneet vinkit tänne, jotta löytäisit ne mahdollisimman näppärästi.

Tyylikäs tauluseinä –  5 aihetta

Aiheet ja taulunkehykset yhteistyössä harmonisen vaikutelman aikaansaamiseksi

Koska tauluseinä koostuu useista tauluista, se käsittää sekä useita taulunkehyksiä että lukuisia kuva-aiheita. Tämä tarkoittaa sitä, että seinän ilmeeseen vaikuttavat sekä taulunkehykset että kuvat. Voi siis olla hyvä miettiä hieman sitä, millaisen vaikutelman haluat kokoelmallasi aikaansaada.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että harmonisen vaikutelman luomiseksi tauluseinään kannattaa valita yhtenäiset taulunkehykset, mikäli kuvat sisältävät eri värejä ja tyylejä. Muutoin vaikutelma voi olla hieman “sotkuinen” ja katseen voi olla vaikeaa saada kiinni vaikutelmasta. Kahdesta kolmeen värin yhdistelmä on yleinen kuva-aiheissa. Jos taas sen sijaan haluat kehystää kuvia, jotka ovat keskenään yhtenäisiä – kyseessä voi olla vaikkapa sitaatteja, kuvia kukista tai mustavalkoisia kuvituksia – voit valikoida vapaammin taulunkehysten ilmeiden ja tyylien joukosta ilman, että lopputulos tuntuisi lainkaan sotkuiselta.

Jos taas kuulut heihin, jotka haluavat irrotella kunnolla, anna palaa. Esimerkiksi lastenhuoneessa voidaan haluta korostaa leikkisyyttä ja värikkyyttä, jolloin tauluseinän luomisessa voi luonnollisesti ylittää kaikki rajat. Miksipä et yhdistelisi kuva-aiheita ja taulunkehyksiä kaikissa sateenkaaren väreissä?

Tauluseinä sinisillä kuva-aiheilla

Mitä haluat tuoda esille?

Riippumatta siitä, haluatko luoda yhtenäisen vaiko vaihtelevamman tauluseinän, voit käyttää siinä eri tyyppisiä kuva-aiheita. Jos et halua kehystää valmiita julisteita, on olemassa monia muitakin vaihtoehtoja. Mikäli haluat seinillesi oikein persoonallisia tauluja, satsaa hankkimalla suurennoksia omista valokuvistasi. Yhteiskuva, luontokuvia, hauskoja hetkiä. Kaikki toimii! Ajattele iloa, jonka vanhoihin muistoihin palaaminen synnyttää – päivittäin!

Nykyisin on suosittua kehystää erilaisa sitaatteja. Miksi et tekisi sitä persoonallisella otteella, kehystäen valmiiksi painetun sitaatin ostamisen sijaan paperin, jolle on painettu sinulle tärkeiden ihmisten nimet, lempiruokasi resepti tai paikkojen nimiä, joissa olet vieraillut? Tulosta ja kehystä!

Onko sinulla lapsia? Siinä tapauksessa sinulta varmasti löytyy läjäpäin piirustuksia, joille et tiedä mitä tehdä. Käytä piirustuksia tauluseinäsi luomisessa. Sekä sinä että muu perhe pääsette näin nauttimaan lapsen taiteesta, minkä lisäksi sinä pääset eroon huonosta omatunnosta hyödyntämättömien piirustusten suhteen.

Noudata linjoja

Luodaksesi tasapainon kuvien välille voit hyvin noudattaa erilaisia linjoja. Tavallisimpia tapoja on noudattaa alalinjaa, keskilinjaa tai ylälinjaa, tai ripustaa taulut pystysuunnassa.

Ripustaessasi taulujasi ottaen lähtöpisteeksi alalinjan, varmistat kaikkien taulujen alareunojen noudattavan samaa linjaa. Mikäli käytät tätä metodia, sinun ei tarvitse ripustaa taulujasi seinälle, vaan voit sen sijaan sijoittaa ne myös huonekalun päälle (joka itsessään muodostaa linjan). Voit myös asettaa taulut tauluhyllylle. Erityisesti suurempien taulujen kohdalla alalinja on hyvä lähtöpiste ripustukseen.Tauluseinä – 3 kuvaa

Toinen metodi on ripustaa taulut keskilinjaa noudattaen. Silloin taulujen keskikohta on kaikissa tauluissa yhteinen nimittäjä. Toisin sanoen kuvittelet taulujen keskikohdassa kulkevan suoran linjan kaikkien taulujen läpi, ja sijoitat ne seinälle sen mukaisesti. Keskilinjan tulisi olla 1,2–1,4 metriä lattianrajasta; huoneessa, jossa on normaali kattokorkeus, tämä tarkoittaa hieman yli puoliväliä lattiasta kattoon laskien.

Voit myös valita ripustaa taulusi vetämällä (tai kuvittelemalla) seinälle linjan, jolle taulujen yläreunat asettuvat, noudattaen niin kutsuttua ylälinjaa. Tämän metodin etuna on se, että voit käyttää eri muotoisia taulunkehyksiä ilman, että lopputulos tuntuisi lainkaan sotkuiselta. Ylälinjan noudattaminen sopii hyvin myös silloin, jos sinulla on ripustettavana todella monta taulua.

Mikäli haluat ripustaa kaksi taulua pystysuunnassa, periaate on sama kuin keskilinjan mukaan ripustettaessa, paitsi että ajattelet tauluja pysty- etkä vaakasuorassa suhteessa toisiinsa.
Tauluseinä – 2 kuvaa

Sikin sokin vai yhtenäiseen joukkoon?

Hyvä, nyt sinulla on käsitys linjoista, joita noudattamalla voi lähteä kokoamaan tauluseinää. Mutta jos et haluakaan seurata ripustuksessa tiettyä linjaa, voit myös hyvin muodostaa tauluryhmän – kumpi kuulostaa enemmän sinun jutultasi?

Voit siis koota tauluseinäsi myös tunteella asettaen taulut juuri sinne, missä ne tuntuvat hyviltä. Kannattaa kuunnella omaa sisintä ja ripustaa taulut tavalla, joka tuntuu itsestä hyvältä ratkaisulta. Näin aikaansaat tauluseinääsi leikkisän ja ainutlaatuisen tuntemuksen, mikä sopii etenkin sinulle, joka pidät hieman vapaammasta tyylistä.
Tauluseinä – järjestelmällinen kaaos

Mikäli taas haluat hieman enemmän järjestystä tauluseinääsi, voit asettaa siihen tauluja edellä mainitulla tavalla, mutta tarkistaen, että taulujen väliin jää samansuuruiset etäisyydet. Näin saat tauluryhmään hieman “hallitumman” vaikutelman kuin jos ripustaisit ne täysin vapaasti.
Tauluseinä – 4 kuvaa

Viimeinen metodi, jonka haluamme mainita, on valita taulunkehysostoksilla kehyksiin jokin yhdistävä tekija. Voit hyvin käyttää tauluseinällä sekä neliön että suorakulman muotoisia taulunkehyksiä, mutta varmista niiden uloimpien linjojen olevan suorat ja linjassa toisiinsa nähden.
 Kokoelmatauluseinä – 4 kuvaa

Yhteistyö muun sisustuksen kanssa

Onko sinulla yksi kokonainen seinä, johon voisit muodostaa tauluseinän? Silloin sinun ei tarvitse ottaa mitään muuta huomioon ja voit keskittyä ainoastaan tauluihin sekä niiden luomaan harmoniseen kokonaisuuteen. Jos taas sitä vastoin aiot sijoittaa taulut huonekalun, kuten sängyn tai sohvan, yläpuolelle, voi olla hyvä lähteä liikkeelle sohvan leveydestä ja lähteä sijoittamaan tauluja tauluseinälle sen mukaisesti. Ripusta taulut mielellään siten, että välimatka niistä on pidempi kattoon kuin alla olevaan huonekaluun. Tällä tavoin tauluseinä tuo tasapainoa huoneen kokonaiskuvaan.

Muutama sana lopuksi

Lopuksi haluamme antaa muutamia pikavinkkejä matkaan:

  • Ripustaessasi kaksi erikokoista taulua pystysuuntaan, sijoita suurempi taulu ylemmäksi
  • Käytä mielellään apunasi (tai kurkkaa saadaksesi inspiraatiota) tauluseinien malleja
  • Aloita sijoittamalla taulut lattialle ja katsomalla, mikä yhdistelmä näyttää parhaimmalta
  • Mittaa huolella ja käytä vatupassia apuna
  • Mukauta taulujen etäisyys huoneen mukaan – mitä suurempi huone, sitä suuremman tilan voit jättää taulujen välille