Mitä ottaa huomioon kuvia tulostettaessa

Kuvien tulostaminen paperikuviksi ei ole enää yhtä yleistä kuin ennen digikameroiden tuloa markkkinoille. Moni haluaa kuitenkin yhä kuvansa paperisina voidakseen kehystää ne tai laittaa valokuva-albumiin. Osa taas haluaa tallettaa parhaat muistonsa leikekirjoihin. Nykyajan etuna on, että vain parhaat kuvat voi valita tulostettavaksi.

Nykyään on kätevää tulostuttaa kuvat suoraan netin kautta. Valitset vain haluamasi kuvat, montako kopiota haluat, kuvien koon ja mieleisesi paperin pinnan.

Tulostetut kuvat - Matta- vai kiiltopinta?

Moni miettii kuvia tulostaessaan, olisiko parempi valita kuville matta- vai kiiltopinta. Ei ole aina helppoa päättää, kumpi olisi parempi valinta. Monen mielestä kyseessä on puhdas makuasia - toinen pitää enemmän kiiltävästä pinnasta, toisen mielestä matta näyttää paremmalta. Pinnoilla on kuitenkin huomattavia eroja, ja valintaa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:
1. Millainen kuva on kyseessä? Aihe?
2. Minne kuvat ovat tulossa? Kehyksiin, albumiin, leikekirjaan?
3. Onko kyseessä väri- vai mustavalkokuva?

Huomattavin ero kiilto- ja mattapinnan välillä on se, että kiiltopinta heijastaa valoa erittäin hyvin toisin kuin matta. Joissakin tapauksissa kiiltopinnan heijastus voi olla hyvinkin häiritsevä, mutta siihen voi vaikuttaa muun muassa oikeanlaisella valaistuksella.

Kiiltopintaista paperia käytetään useimmiten muotokuvissa ja hyvin värikkäissä kuvissa, sillä sen avulla saadaan luotua voimakkaampia kontrasteja ja värikylläisyyttä, mikä luo mukavan vaikutelman. Mattapintaista paperia käytetään pääsääntöisesti maisema- ja mustavalkokuvissa, sillä se antaa kuvalle ammattimaisen ja tyylikkään vaikutelman.

Mikäli olet aikeissa kehystää kuvasi lasin taa, on mattapintainen paperi ehdottomasti paras valinta. Kiiltopintainen kuva ei sovi lasin alle kehystettäväksi, sillä kuvan pinta tarttuu lasiin sekä heijastaa herkästi valoa. Kiiltopintainen kuva sopii sen sijaan erinomaisesti esimerkiksi leikekirjaan, jolloin kuvat liimataan suoraan kirjan sivuille.

Kiiltopintainen paperi - plussat ja miinukset

Plussat
-Miellyttää silmää
-Voimakkaat, selkeät värit
-Hyvä kontrasti
-Erinomainen muotokuviin

Miinukset
-Heijastaa voimakkaasti valoa
-Sormenjäljet ja lika näkyvät selvästi
-Ei sovi kehystettäväksi, tarttuu lasiin muodostaen tummia läiskiä

Mattapintainen paperi - plussat ja miinukset

Plussat
-Ei heijasta valoa
-Luo ammattimaisen vaikutelman
-Täydellinen mustavalkokuville
-Sormenjäljet ja lika eivät näy helposti

Miinukset
-Ei yhtä terävät ja selkeät värit kuin kiiltopintakuvissa
-Ei yhtä laadukkaat tulosteet