Näin valitset sopivat valokuvakehykset

Oikeaa taulunkehystä on joskus vaikea löytää. Tähän olemme keränneet yleisimpiä vinkkejämme ja neuvojamme, joiden avulla löydät oikeanlaisen kehyksen!

Löydä kuvalle sopiva taulunkehys

Täydellinen taulunkehys ei löydy aina kovinkaan helposti. Sen hankinnassa on otettava huomioon monia seikkoja ja mietittävä useita yksityiskohtia. Mutta älä ota stressiä siitä – taulunkehyksen valitsemisen tulee olla hauskaa ja sitä helpottaaksemme olemme koonneet tähän muutaman seikan, jotka kehysvalinnassa tulisi ottaa huomioon.

Koko

Ensiksi kuva tulee mitata. Mittoja ei tarvitse ottaa millimetrin tarkkuudella, sillä kaikki valokuvakehykset ovat pari millimetriä ilmoitettua mittaa suurempi. +/- 2-3 mm tarkkuudella mittaaminen käy hyvin.

On hyvä tietää, että taulunkehysten koko ilmoitetaan niihin mahtuvan kuvan koon perusteella, ei kehyksen ulkomittojen mukaan. Taulunkehys 18x24 cm koossa sopii toisin sanoen 18x24 cm kokoiseen kuvaan.

Väri

Värikkäät, punaiset taulunkehyksetKaikkein ilmeisimmän seikan – koon – lisäksi sinun tulee päättää, minkä värinen taulunkehys tulee olemaan. Väri asettaa oman leimansa kuva-aiheelle, joten on hyvä miettiä, millaisen roolin taulunkehykselleen haluaa. Onko valintasi kenties taulunkehys, joka rajaa kuva-aiheesi huomaamattomasti, viemättä siltä huomiota? Vai onko sen sijaan etsinnässä taulunkehys, joka auttaa vetämään katseet taulua kohti?

Vaaleat värit aikaansaavat yleisesti ottaen hillitymmän vaikutelman, kun taas vahvemmat värit erottuvat paremmin.

Lähde liikkeelle kuva-aiheesta. Halutessasi sen tulevan todella selkeästi esille taulunkehysten sisältä, voit valita kehyksen kontrastivärissä. Kaikilla väreillä on olemassa omat kontrastivärinsä, jotka tuovat värit esiin. Keltaisen kontrastiväri on esimerkiksi sininen tai sinivioletti; kehystämällä sitruunankeltaisen kuvan siniseen taulunkehykseen saat keltaisen värin tulemaan enemmän esiin.

Mustavalkoinen kuva-aihe ja valkoinen taulunkehys luovat harmonisen kokonaisuuden ihanalla yhteistyöllä. Mustavalkokuvien kanssa voi toki ryhtyä hieman leikkisämmäksikin ja yhdistää esimerkiksi seepian värisiä kuvia värikkäisiin, punaisiin valokuvakehyksiin.

Millainen lista tulisi valita

Valittuasi taulunkehysvärin on aika miettiä kehykseen haluttavan listan tyyliä. Halutaanko sen olevan kapea vai leveä, pelkistetty vai koristeellinen? Myös tässä on viisasta lähteä liikkeelle aiheesta sekä siitä, millaisen tehon taulunkehyksen halutaan kuvalle aikaansaavan.

Voit joko luoda yhtenäisen kokonaisuuden kuva-aiheiden ja taulunkehysten välille tai sen sijaan leikkiä kontrasteilla. Koristeellinen taulunkehys voi olla upea lisä yksinkertaiseen kuva-aiheeseen ja päinvastoin.

Ripustus vai asettaminen

Useimmissa taulunkehysvalikoimamme kehyksissä kokoon 24x30 cm asti on tukijalka, jonka ansiosta voit asettaa taulunkehyksen esimerkiksi pöydän päälle. Kullakin tuotesivulla on mainittu, sisältääkö taulunkehys tukijalkaa vai ei. Lähes jokainen valikoimamme taulunkehys sisältää seinäkiinnikkeen, joten kehyksemme ovat kiinnitettävissä seinään helposti.

Pysty- vai vaakasuoraan

Vielä yksi huomioon otettava seikka taulun sijoituspaikkaan liittyen on se, haluatko taulunkehyksen olevan sijoitettavissa sekä pysty- että vaakasuoraan, jolloin siinä voi vaihdella kuvia vapaasti. Meiltä löytyvän taulunkehysvalikoiman kehykset sopivat käytettäviksi sekä pysty- että vaakasuorissa kuva-aiheissa. Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että esimerkiksi 40x50 cm kokoinen taulunkehys sopii yhtä hyvin myös 50x40 cm kokoiseen kuva-aiheeseen.

Paspartuuri

Tyylikäs paspartuuri tuo kuvasi esiinIhanaa, nyt olet läpikäynyt lähestulkoon koko oppaan ja toivomme, että sinulla alkaa jo olla käsitys tulevasta taulunkehysvalinnastasi. Jäljellä on enää yksi pieni huomioon otettava seikka, joskin se saattaa myös olla se kaikkein tärkein – tai joka tapauksessa tällä seikalla tulee olemaan suuri merkitys taulusi lopullisen ilmeen luomisessa.

Tämä seikka on nimeltään paspartuuri, jonka hankkimista suosittelemme lähes jokaiselle kehystettävälle kuvalle.

Paspartuuri antaa kuvallesi ylimääräisen kehystyksen ja nostetta, joka tulee tuomaan kuvasi esille erityisen hienolla tavalla.

Muistathan huomioida valitsemasi paspartuurin mitat taulunkehystä valitessasi, lisäämällä ne kuva-aiheen mittoihin. Halutessasi käyttää kuvassasi paspartuuria sinun tulee siis valita yhtä kokoa suurempi taulunkehys – tai muussa tapauksessa paspartuurisi tulee peittämään kuvan ulkoreunat. Tässä valitsemallasi kuva-aiheella on toki merkitystä – mikäli aikeissa on kehystää suuri tähtitaivas, reunojen peittyminen muutaman sentin alueelta tuskin vaikuttaa kovin paljon lopputulokseen.

Nyrkkisääntönä paspartuurin sisämitan tulee olla 1 cm pienempi kuin kuvakoon, sillä muuten kuva saattaa siirtyä pois sen alta, pysymättä paspartuurin takana. Mikäli kuvasi on kooltaan 20x30 cm, kannattaa siis valita paspartuuri, jonka sisämitat ovat 19x29 cm.

Mikäli haluat välttyä paspartuurisi kellastumiselta tai värjäytymiltä ajan saatossa, varmista paspartuuria ostaessasi, että se on valmistettu PH-neutraalista ja happovapaasta paperista – tällä tavoin valmistettu paspartuuri pysyy upeana vuodesta toiseen. Kaikki meiltä löytyvät paspartuurit ovat PH-neutraaleja ja happovapaita.

Toivomme, että hyödyit vinkeistämme. Ethän epäröi ottaa meihin yhteyttä, mikäli mieleesi juolahtaa lisäkysymyksiä.