Kapeat kehykset vai leveät kehykset – mitä eroa niillä on?

Kehyslistan leveys vaikuttaa huomattavasti kehystyksen lopputulokseen. Näytämme kuinka erilaiselta kuva vaikuttaa, kun se on kehystetty kolmella erilevyisellä kehyksellä.

Moni saattaa olla sitä mieltä, että kehystä valitessa pelkkä värivalinta riittää. Kehysostoksilla ollessa on kuitenkin useita muitakin huomioon otettavia seikkoja – ainakin, jos kehyksen haluaa valita huolella. Kehyksiin on valittavissa ensinnäkin erilaisia materiaaleja, laseja ja profiileja, mutta tässä artikkelissa keskitymme ainoastaan kehyslistan leveyteen – seikkaan, jolla on todella merkitystä!

Kapeat kehykset – modernia tyylikkyyttä

Erityisen kapea kehyslista voi olla leveydeltään alle yhden senttimetrin. Nämä kehykset ovat useimmiten profiililtaan erittäin tyylikkäitä ja moderneja, ja samanaikaisesti ne ovat myös hienovaraisia ja sallivat kehystettävän kuva-aiheen pysyä huomion keskipisteessä. Kapea kehys on sopiva valinta kuvalle, jonka haluat vetävän huomion puoleensa – tai jos haluat säilyttää kotisi sisustuksessa modernin tyylin.

Leveät kehykset – kuva-aiheen täydentäjät

Leveä kehyslista tekee kuvastasi selkeämmän, samalla kun kehys myös kerää katseita puoleensa. Leveää kehystä käytettäessä kuva-aihe pysyy huomion keskipisteenä, mutta itse kehys ei jää sekään vaille huomiota, ja näin ollen kehystettävä kuva ei saa aivan kaikkea huomiota. Leveämpi kehys täydentää kuvaa ja siitä tulee merkittävä osa seinätaidetta sen sijaan, että se pelkästään tarjoiaisi kuvalle elegantin kehystyksen.

Keskileveät kehykset – kehystämisen kultainen keskitie

Jos haluat valita jotain edellä mainittujen kehystysten väliltä, keskileveä kehys on erottuva, mutta tällainen kehys ei vie liikaa huomiota kuva-aiheelta. Joskus kultainen keskitie on kerta kaikkiaan paras valinta kehystykseen. 

Mustat kehykset kolmella eri leveydellä - mustavalkoinen kuva-aiheSamankokoiset kehykset kolmella eri kehysleveydellä – mikä niistä on sinun suosikkisi?

Myös kehyskoko ratkaisee

Otathan myös huomioon sen, että tietyn kehyksen kehyslistan leveys on yhtä monta millimetriä, olipa valintasi sitten suuri tai pieni kehys. Kehysleveys voi tarjota suuremman tai pienemmän vaikutelman riippuen kehyksen – ja kehystettävän kuvan – koosta. Jos esimerkiksi valinnaksesi osuu suuri, 50x70 cm kokoinen kehys 9,8 mm levyisellä kehyslistalla, se tarjoaa vielä kapeamman vaikutelman kuin sama kehys esimerkiksi 15x20 cm koossa.

Kaksi kiiltävän mustaa kehystä mustavalkoisella kuva-aiheellaEri kokoiset kehykset samalla, 9,8 mm kokoisella kehyslistalla. Vasemmalla: New Lifestyle Musta 15x20 cm // Oikealla: New Lifestyle Musta 50x70 cm

Minkä levyinen kehys kannattaa valita?

Mikä kehysleveys on siis kannattava valinta? Tosiasiassa tämä on kokonaan makuasia, johon ei ole olemassa erityisiä sääntöjä. Joskus taulun sijoituspaikka on ratkaiseva seikka kehysvalinnassa, toisinaan taas kuva-aihe. Esimerkiksi ammatillisten saavutusten, kuten diplomin tai todistuksen, kehystämiseen valitaan usein hienovarainen ja neutraali kehys. Tämäkin on kuitenkin makuasia – jotkut nimittäin haluavat valita tähänkin tarkoitukseen erottuvat tai näyttävät kehykset.

Etsinnän kohteena voi olla tyylikäs kehys, joka sallii kuva-aiheen saada kaiken huomion – tässä tapauksessa kapea kehys saattaa olla toimivin valinta. Jos taas tarpeen on hankkia kehys, joka kehystää kuvaa selkeämmin viemättä kuitenkaan liikaa huomiota itse kuvalta, keskileveä kehys voi olla sopivin valinta. Mikäli etsinnässä on puolestaan kehys, joka täydentää kuva-aihetta ollen olennainen osa kehystystä, leveä kehys on nappivalinta. Valinnaksi voi tässä tapauksessa osua jopa näyttävä kehys koristeellisella profiililla, jolloin kuvasi saa todella koristavan kehystyksen.

Olipa tarpeisiisi täydellisesti sopiva kehys millainen tahansa, löydät sen kattavasta valikoimastamme!