Vaimeaa ja viihtyisää – näin saat tummasta sisustuksesta onnistuneen!

Kodin sisustaminen tummilla värisävyillä saattaa äkkiseltään kuulostaa siltä, että se rikkoisi yhtä kaikkein vallitsevinta sisustuslakiamme. Vaaleus ja raikkaus ovat olleet jo pitkään sisustukseen haluttuja elementtejä, mutta tosiasiassa oikeita keinoja noudattamalla tummasta sisustuksesta voi saada sekä viihtyisän että myös dramaattisen ja ylellisen!

Tummasävyiselle sisustukselle antautuminen on rohkea teko, eikä välttämättä aina helppo toteuttaa. Mutta huolella harkitut valinnat voivat saada aikaan upean lopputuloksen, loihtien sisustukseen jopa eksklusiivisen, hotellimaisen tunnun. Lisäksi tummaa sisustusta voi soveltaa moniin eri sisustustyyleihin, olipa sitten moderni tai perinteinen tyyli enemmän sisustajan mieleen. Jatka lukemista – kerromme muutaman vinkin tummilla sävyillä sisustamiseen! 

Mausta mustalla sopivasti – vältä liioittelua 

Hyvin yleinen virhe tummilla värisävyillä sisustamisessa on valita liian tummia ja liian värittömiä elementtejä. Värisävyjä on saatavilla runsain määrin, myös tummempia. Tumma mariininsininen, ruosteenpunainen, pähkinänruskea ja metsänvihreä ovat vain muutamia esimerkkejä tummista väreistä. Musta on ilman muuta sallittu ja värinä tehokas, mutta älä anna sen ottaa ylivaltaa kokonaisuudesta. Sisustamisen voi aloittaa vaikkapa tyylikkäistä mustista kehyksistä ja muista pienemmistä yksityiskohdista, tai valita niiden sijaan huoneeseen muutamia mustia huonekaluja.

Olohuone tummissa, maanläheisissä sävyissä – harmaa samettisohva, mustat kehykset, kuplavalaisin, pyöreä peili

Tasapainota kokonaisuutta kontrasteilla

Kontrastit ovat tarpeellisia tummien värisävyjen rikkomisessa ja kodin elävämmäksi tekemisessä. Käytä sisustuksessa valoa vangitsevia peilejä, kiiltäviä yksityiskohtia sekä silkin kaltaisia tekstiilejä, jotka tuovat upeaa kontrastia mattapintaisille sävyille. Myös ripaus valkoista auttaa tasapainottamaan tummia värisävyjä elegantilla tavalla.

Olohuone tummilla seinillä, mustat samettinojatuolit, pyöreä peili, graafiset julisteet

Mikäli tavoittelet yksiväristä sävymaailmaa, erilaisten materiaalien ja rakenteiden lisääminen tuo sisustukseen tyylikkäitä kontrasteja.

Olohuone harmaassa väriskaalassa - tauluseinä samettisohvan yläpuolella

Messinki, messinki, messinki (tai kulta)

Messinkiset tai kullanväriset yksityiskohdat yhdistyvät tummaan sisustukseen erittäin tyylikkäästi. Messinki ja kulta kimmeltävät luoden ympärilleen heijastuksia, jotka herättävät huoneen eloon samalla, kun lämmin metallisävy luo harmoniaa vaimeisiin värisävyihin. Messinki ja kulta vahvistavat myös ylellisyyden ja eleganssin tuntua sisustuksessa.

Kullanvärinen kehys kiviseinää vasten - kullanväriset yksityiskohdat sisustuksessa

Vaaleasävyiset julisteet tummaa seinää vasten

Mikäli olet aikeissa maalata seinän tummalla värisävyllä, seinälle kannattaa valita julisteet tai muuta seinätaidetta vaaleammissa värisävyissä. Kuva-aihe tulee näin esille erittäin tehokkaalla tavalla, minkä lisäksi vaalean ja tumman välille syntyy hieno tasapaino.

Vaaleat, graafiset julisteet tummilla seinillä

Ota valaistus huomioon 

Kun sisustus on tummempi, hyvä valaistus on entistä tärkeämmässä roolissa. Ensiksikin tummasävyiseen huoneeseen on varmistettava käytännöllinen valaistus, joka auttaa näkemään paremmin ympärille esimerkiksi siivotessa tai lukiessa. Toisekseen huoneessa tulee olla saatavilla myös tunnelmallinen valaistus, joka loihtii ympärilleen viihtyisän, kodikkaan tunnun.

Olohuone tummasävyisellä seinällä, valkoinen sohva ja suuri, pyöreä peili